Nieuw podiumgeluid voor De Passie in Utrecht

De Passie is een evangelisch-christelijke scholengroep voor voortgezet onderwijs en primair onderwijs. Er zijn vestigingen van De Passie in Utrecht, Rotterdam, Wierden en Ede. Vanuit Heutink ICT kreeg AV Install opdracht om een multifunctioneel geluidssysteem te ontwerpen voor de aula van De Passie in Utrecht. Het uitgebreide advies werd akkoord bevonden en in het voorjaar van 2020 werd het geluidssysteem in gebruik genomen.

Vanuit De Passie werd gevraagd om een gebruiksvriendelijk geluidssysteem ten behoeve van presentatie doeleinden en optredens op het podium dat in het centrum van de aula te vinden is. Er waren nog wel wat wensen. Zo moest het systeem uitgerust zijn met een standaard handheld en headset microfoon, die kunnen worden uitgebreid met 2 extra handhelds ten tijde van optredens. De wens daarbij was om de microfoons makkelijk te kunnen gebruiken zonder moeilijke instellingen, zoals hiervoor wel het geval was.

Een simpele bediening voor iedereen dus, ook voor de medewerkers zonder veel technische kennis. Het zorgt ervoor dat het geluidssysteem vaker ingezet wordt, omdat er automatisch minder onzekerheid is of er wel aan de juiste knoppen gedraaid wordt.

Nog een wens was het dat er geen extreem grote luidsprekers gebruikt mochten worden, omdat dit afbreuk zou doen aan de ruimte. Het geheel moet natuurlijk betrouwbaar zijn. Dat wil zeggen dat het systeem werkt, wanneer het moet werken. En daarbij was de wens dat het geluid kwalitatief goed moet zijn, omdat het geluidssysteem nu eenmaal veelvuldig gebruikt gaat worden.

Jeroen Spithoven van AV Install wist in zijn geheel invulling te geven aan alle wensen vanuit De Passie. Zo zijn er op het podium 4 topkasten geplaatst van MAG Audio, waarmee de hele aula in de breedte bereikt kan worden door het geluid. Door de luidsprekers in een duocluster te plaatsen komt het ook stereo binnen bij de luisteraar en dit zorgt voor een hele aangename luister ervaring. De bestaande truss moest hiervoor verder uitgebreid worden.

De 4 MAG Audio Z320 topkasten worden geflankeerd door 2 subwoofers met een 18” formaat, die subtiel onder het podium zijn weg gemonteerd. Door een uitmuntende communicatie met de podiumbouwer kon deze inbouwmogelijkheid perfect worden uitgevoerd en is het eindresultaat voor de klant er eentje om de vingers bij af te likken.

Luidsprekers en subs worden allemaal individueel versterkt door een Powersoft versterker met DSP. De DSP is volledig ingeregeld door Jeroen Spithoven en zorgt voor een geoptimaliseerde geluidsweergave in de aula. Het zijn de details die het hem doen.

Een centrale opslagkast op het podium is volledig omgebouwd tot apparatuurkast waarin alle hardware is opgenomen. Deze kast wordt gekoeld dankzij temperatuur gestuurde ventilatie. Op het podium en in de kast zijn bovendien aansluitpunten gerealiseerd voor audio, video en data. Op deze aansluitpunten kan makkelijk worden ‘ingeprikt’ door externe partijen die gebruik willen maken van de centrale apparatuur. Het geluidssysteem is hiermee uiterst flexibel en schaalbaar.

Heutink ICT leverde beamer en scherm aan, waarvoor AV Install alle infra heeft aangelegd. Daarbij zijn audiovisuele middelen en audio op elkaar aangesloten en is alles geprogrammeerd via een op maat gemaakt programma. Deze oplossing komt voort uit de wens van De Passie om de bediening simpel en overzichtelijk te houden.

Deze bediening loopt in zijn geheel over de Biamp PREZONE2 matrix waarop alle aansluitpunten, beamer en beide microfoons zijn aangesloten. Via een simpel knoppenpaneel kan de klant de gewenste bron selectie doen. Daarbij heeft men de mogelijkheid om het geluid via een tablet te bedienen. Zo kan men door de aula heen lopen en in real-life bronselectie en volumeregeling toepassen.

Wanneer de events wat groter worden, dan heeft De Passie de beschikking over een uitgebreide mixer, waarop alle microfoons kunnen worden aangesloten.

De microfoons die gebruikt worden zijn van Shure. De QLXD serie leent zich perfect voor dit geluidssysteem vanwege het feit dat de accu in de zender kan blijven zitten, terwijl deze in zijn geheel in de oplader kan. Een slim concept, want op deze wijze kunnen er geen onderdelen kwijt raken.

Het geluidssysteem is zo ontworpen door Jeroen dat er op afstand ingelogd kan worden, waardoor de versterker, mixer en microfoons uitgelezen kunnen worden. Er kunnen direct aanpassingen gedaan worden, zoals updates of een andere aansturing. Mocht er onverhoopt toch een storing optreden, dan kan er acuut op gereageerd worden.

Nu is de kans op storingen relatief laag, want de apparatuurkast zit op slot en hier kunnen dan ook alleen bevoegde medewerkers in. In een extra lade liggen de microfoons, die iedereen zo mee kan pakken. Hier kan men het geluidssysteem in de basis ook bedienen.

De Passie in Utrecht is heel tevreden blijkt ook uit een review van facilitair medewerker Richard Blok: “AV Install heeft bij ons de geluidsinstallatie verzorgd en ook de bestaande apparatuur omgebouwd en aangesloten in het nieuwe geluidssysteem. Jeroen heeft goed meegedacht en een product neergezet dat bij ons past. Het werkt netjes en schoon.”

Wij bedanken Heutink ICT en De Passie voor deze mooie opdracht en wensen hen uiteraard heel veel plezier van hun nieuwe geluidssysteem.